Rekrutacja uczestników Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027
Ośrodek Pomocy Społecznej w Trzebiatowie przystępuje do rekrutacji uczestników Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027- Podprogram 2023
Termin rekrutacji do 30 kwietnia 2024
Kryterium kwalifikacyjne osób do uczestnictwa w Programie:
- Pomocą żywnościową w Programie mogą być objęte osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj.
- 2 056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej;
- 1 590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Sytuację dochodową należy udokumentować odpowiednimi zaświadczeniami i/lub oświadczeniami potwierdzającymi źródła dochodu i/lub utrzymania za miesiąc poprzedzający, np. aktualna decyzja
o emeryturze, dokument wskazujący ilość hektarów przeliczeniowych gospodarstwa rolnego czy zaświadczenie o osiąganych dochodach. Zaświadczenie o dochodach musi zawierać wysokość przychodu pomniejszonego o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz składki na ubezpieczenie społeczne.
- Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
− osoby z niepełnosprawnościami,
− osoby bezdomne,
− obywatele państw trzecich,
− osoby obcego pochodzenia i należące do mniejszości (w tym społeczności marginalizowanych, jak Romowie);
− pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria w pkt 1.
Osoby zainteresowane spełniające powyższe kryteria proszone są o zgłoszenie się do tut. Ośrodka w godz. 8:00 - 15:00 od poniedziałku do piątku.
Zestaw żywności na cały FEPŻ 2021-2027- Podprogram 2023:
Groszek z marchewką/ koncentrat pomidorowy/ dżem truskawkowy/ makaron jajeczny świderki/ mąka pszenna/ kasza jęczmienna/ płatki owsiane/ herbatniki maślane/ kawa zbożowa rozpuszczalna/ mleko UHT/ ser podpuszczkowy dojrzewający/ szynka wieprzowa mielona/ szynka drobiowa/ pasztet wieprzowy/ szprot w oleju/ cukier biały/ olej rzepakowy/ fasolka po bretońsku.